Osoby na diecie roślinnej, na przykład wegetariańskiej lub wegańskiej, często spotykają się z pytaniem, w jaki sposób dostarczają sobie białko. Jednym z najbardziej popularnych źródeł białka w diecie jest oczywiście mięso. To właśnie ono kojarzy się z odpowiednią podażą protein. Okazuje się jednak, że istnieje wiele roślinnych źródeł białka, które charakteryzują się doskonałą zawartością aminokwasów endogennych i egzogennych, a jednocześnie są łatwo dostępne i można znaleźć je w każdym sklepie.

Nie jest tajemnicą, że wegetarianie i weganie muszą w szczególny sposób zatroszczyć się o to, aby dostarczać swojemu organizmowi odpowiednią ilość białka. Wśród najlepszych roślinnych źródeł białka wymienia się najczęściej:
- tofu – ulubiony przysmak wielu wegan charakteryzuje się doskonałym aminogramem,
- soja – to na bazie soi powstaje wiele roślinnych zamienników mięsa, takich jak parówki czy kotlety,
- soczewica, ciecierzyca – doskonale nadają się do przygotowania pysznych roślinnych dań, a dodatkowo zawierają wiele cennych witamin i minerałów,
- fasola – świetne źródło pełnowartościowego białka. Warto sięgnąć po nią przede wszystkim w sezonie,
- tempeh – nie jest jeszcze bardzo popularny w Polsce, jednak osoby na diecie roślinnej bardzo cenią go jako źródło białka,
- masło orzechowe – cenne źródło białka i witamin, które dodatkowo jest naprawdę pyszne i stanowi świetne urozmaicenie codziennej diety.
Jak widać, osoby na diecie roślinnej nie muszą być skazane na niedobory białka. Istnieje wiele cennych roślinnych źródeł białka, które dostarczają energię weganom i wegetarianom.